Utstillingsåpning

Åpning av ny utstilling ved Trastad Samlinger

29. mai i år er det 25 år siden man kunne oppleve den første kunstutstillingen under åpningen av Museet Trastad Samlinger den 29.mai 1996. Utstillingen presenterte kunstverk skapt av beboere ved den tidligere sentralinstitusjonen Trastad Gård (1954-91).  

Vi ønsker å feire jubileet med en ny hovedutstilling og med taler fra ordførere fra Kvæfjord og Harstad, samt Fylkesråden for Kultur i Troms og Finnmark. Trastadkunstner Torstein Nilsen kommer også. Åpningen foregår for inviterte gjester 27. mai. 

Vi holder åpent for publikum lørdag 29. mai klokken 11-15 med gratis entré. Utstillingen kan også besøkes i sommersesongen 19.6-25.7. 

Den nye utstillingen kommer til å vise de beste verkene fra vår kunstsamling og er dedikert til Trastad kunstnerne og til aktuelle fremragende Outsider Art kunstnere fra hele landet, samt en internasjonal temporær utstilling.

Som eneste museum i Norge har Trastad Samlinger i mange år fremmet Outsider Art og forvalter en unik samling.  Vi har alltid satset på mangfold, likestilling og deltakelse av marginaliserte grupper i kunst- og kulturlivet. Vi representerer Norge internasjonalt og har opparbeidet et bredt nettverk og enestående kunnskap om å bryte ned barrierer og bidra til at mennesker med funksjonshemming, herunder utviklingshemming, oppnår likeverd, selvbestemmelse og inkludering i kunstscenen. Et Nasjonalt Senter for Outsider Art skal utvikle landsdekkende vandreutstillinger, løfte kompetansemiljøer og formidingsopplegg for hele Norge, initiere nye forskningsprosjekter og veilede kunstnerne. 

Vi er en ettertraktet samarbeidspartner og bare i 2019 ble vi invitert til å lage fire utstillinger i Norge. Som høydepunkter må nevnes utstillingen «Svanene fra Lazarusdalen» ved Trafo Kunsthall i Asker i samarbeid med Dikemark pasientkunstsamling og utstillingen «Sjelenes ornamenter» for Tegnetriennalen ved Kunstnernes Hus i Oslo. Over 18.000 besøkende har sett utstillingene. Og det er en glede at to kunstnere fra vår samling, Wenche Nilsen og Oddleif Bang, har blitt invitert til å delta i Nasjonalmuseets åpningsutstilling i 2022.

Trastad Samlinger er Nasjonalt Senter for Outsider Art og som visjonært museum med sterk relevans for samfunnet fremmer vi debatt og kritisk refleksjon om samfunnsperspektiver i kultur-og kunsthistorisk sammenheng.

Med et virksomt nasjonalt senter for Outsider Art vil visjonen nås Outsider Art og dens utøvere har en selvsagt plass på kunstarenaen i Norge.

 

Nyhetsarkiv

Book en historisk sommerferie

Vi har fortsatt noen ledige plasser til sommerens store seilas "i Tore Hunds kjølvann". Opplev - lev - nyt!

Ny galleriutstilling

Trastad Samlingers galleri er åpent med ny fast utstilling

Festspillutstilling

"Tråder mellom oss" vises på Trondenes Historiske Senter under Festspillene i Nord-Norge, og står oppe hele sommeren! 

En sommerklar "Anna Rogde"

Elever ved Harstad Folkehøgskole har forberedt sesongstart for "ho Anna"

Sommerjobb som stuert / servitør?

Bli med på et sommereventyr på verdens eldste seilende skonnert. 

Brudeferd fra Bjarkøy til Egge

"Anna Rogde" inviterer til seilas i Tore Hunds kjølvann

Utstillingen 1000 år med plog, kors og sverd er åpen igjen

Hovedutstillingen på Trondenes Historiske Senter er åpen etter en lengre periode med stengt gitter. 

God påske

Åpningstider Trondenes Historiske Senter, kafé, utstillinger og administrasjon.

Stengt galleri Trastad Samlinger

Galleriet på Trastad Samlinger holder stengt frem til ny utstilling åpner siste uken i mai 2021.

Samisk måned - digitalt

Digital formidling med ekstra fokus på samisk historie, sagn, klær og gjenstander i hele februar!